Hoe heurt het.…aan tafel?

Tafelmanieren zijn weer “hot”.
Rond dit thema worden in meerdere gerenommeerde restaurants praktische workshops georganiseerd. Alles over ondermeer de keuze van glazen, borden, bestek, servetten en hoe dit allemaal te gebruiken.  Absoluut aan te raden als je qua tafelmanieren onder een steen hebt gelegen of als je het écht eens volgens de regels wilt doen.
Maar zelf wil ik het hier graag hebben over het “gedoe” er om heen.

Het tafellawaai bijvoorbeeld. Ja, u hoort het goed:lawaai.
Zomaar een greep uit het herrieassortiment: het nadrukkelijk laten kletteren van het bestek tegen het servies. Het dóór blijven lepelen op nagenoeg lege soep- of dessertborden. Het tussendoor “slijpen” van de messen tijdens het diner, het tikken van bestek tegen het (kunst)gebit, met een lepeltje de bodem uit het koffiekopje draaien, etc. En dit alles soms ook nog aangevuld met smakkende of dierlijke geluiden.  Er zijn mensen die noemen dat Bourgondisch genieten en die ver”tikken” hier iets aan te doen. Tja, en helaas is mijn “tik” dat mijn auditieve welbevinden met in het kielzog mijn humeur dan snel tot het vriespunt daalt.

Het meest hinderlijke geluid is misschien wel hard hoesten en snuiten aan tafel.
Extra eetlustbedervend als je ziet dat er in een hand wordt gehoest die daarna aan het gemeenschappelijk brood zit! En wat dacht u van snuiten aan tafel in een stoffen of papieren zakdoek die vaker dan één keer wordt gebruikt. Zoals mijn echtgenoot altijd zo beeldend zegt: “Je gebruikt closetpapier toch ook maar één keer?” En dat schijnt  hygiëne- en infectietechnisch minder ziekteverwekkend te zijn dan die zakdoek!

De smartphone als extra bestek naast het tafelzilver. Doet u dat ook? Mail, what’s app, sms’en, LinkedIn, bellen? Denkt u ook dat u echt geen paar uur van de digitale wereld afgesloten kunt worden? Want stel je voor dat er net dán die ramp gebeurd. 
Een frequente verslavingsbevrediging tussen de gangen door? Wel eens nagedacht hoe het voor een tafelgenoot is om te worden afgeserveerd als minder belangrijk of interessant  dan die vermaledijde peuk? Zo kunnen tafelmanieren in rook opgaan.

Als u zakelijk een vorkje prikt is het doorgaans handig om rekening te houden met gevoelige zaken die zomaar ineens zwaar op de maag kunnen liggen. Tenzij het een clubje is wat van God en alles los is. Over God gesproken: ook een delicaat tafelonderwerp! Een groeiende groep mensen lijkt last te hebben van  “reli-stress”. De ene groep omdat er met onvoldoende respect over God en/of hun religie wordt gesproken en de andere groep juist vanuit een “reli-allergie”. Vermijd het. Net als politiek. Voor je weet zeg je iets wat de ander zó politiek incorrect vindt dat je kunt fluiten naar de gunfactor. Religie en politiek zijn zeer boeiende tafelonderwerpen, maar dan met vrienden of met  -tot dan nog niet gebrouilleerde – familie. Nou ja, bij de CCT kom je er ook goed mee weg hoor.

En wat zegt Reinildis van Ditzhuyzen  (de Dikke Ditz “Hoe hoort het eigenlijk”) er over?
Zij is het ongezien volledig met me eens.
Ze dreigt me zelfs mee uit eten te vragen……

Threes Oude Moleman
toudemoleman@omtrend.com

Nog geen lid?

Wilt je meer informatie over een lidmaatschap bij de Commerciële Club Twente?

Kijk hier voor meer informatie

Inloggen

Inlognaam *
Wachtwoord *
Deel deze pagina via: