Hoe heurt het… in’t beste pak?

Dresscode: I love it!

Ik ben nogal praktisch ingesteld en als ik een klip en klaar kledingvoorschrift krijg weet ik precies waar ik aan toe ben. Het bespaart veel tijd. De kasten hoeven niet op de kop en geen lange consultaties bij man en/of vriendinnen. En de wetenschap dat het (pak) goed zit.

Juist vandaag de dag is zo’n advies onontbeerlijk.
Tot een aantal decennia geleden lag het als vanzelfsprekend vast. De doordeweekse nette kleding voor school en/of werk, de zondagse kleren voor de kerk, feest en schouwburg, en de vooral schone (onder)kleding als je naar de dokter ging. En het allerbeste pak natuurlijk voor rouw en trouw.

Wij weten het niet meer en lijken het spoor bijster.

Op uitvaart (hoezo, respect voor de overledene) en bruiloft zie je de meest wonderlijke onaangepaste uitdossingen. In de schouwburg bij opera en klassiek – waar het ooit de bedoeling was dat je er ook vóór de bühne goed verzorgd bij zat – zie je (te) regelmatig mannen in spijkerbroek, blokjesblouses en trui(!). Dat laatste opvallend vaak gedragen door  mannen van 60 plus die uitstralen dat ze hun ik-ben-nu-lekker-alle-dagen-vrij kleding dragen. Vaak vergezeld door eega’s die denken genoeg te hebben aan een waslapje over hun gezicht en een schone maar zwaar gedateerde blouse op een niet-zittende pantalon. Dit vanuit de gedachte dat hun al tig jaar wettige echtgenoot hen toch niet inruilt voor een fris en fruitig exemplaar, want economische crisis. Dan zijn de giga hoge alimentatiekosten en ander economisch ongemak bepaald geen garantie voor frisblijvend nieuw geluk. Nou, de resultaten van die stoffige verbintenissen krijg je dan dus gratis opgedist als je een avondje uitgaat.

Maar ja, wat wil je in een land waar je alleen moet dragen wat je zelf prettig vindt en vooral geen regels van bovenaf. Wel eens gelet op de kleding van Hans Spekman( nota bene voorzitter van de één na grootste partij in ons land!)? Hij vertoont zich rustig aan het volk in afzakkende broeken en in verwassen, vermoeide overjarige truien. Zelf zou ik mijn partner daar uitsluitend mee in de tuin laten werken. En dan nog met een volledig afgeschermde omheining en de deur absoluut niet opendoen voor onverwacht  bezoek.

Sommige groepen hebben zo hun eigen dresscode wetten.

Denk aan de  spijkerbroekendictatuur van veel babyboomers en olijke onconventionelen. De blokjesblouses van boeren, houthakkers en de onverschillige het-interesseert-me-geen-fluit types.  De saaie gedekte kleuren van de grijze muizencolonne. Soms lijkt kleding wel een stadvoorschrift. Jaren geleden maakte mijn zwager uit het zuiden zijn eerste kennismakingstour-de-Twente. In Almelo meende hij oprecht dat er een groot sportfestijn gaande was waar nagenoeg de hele stad aan mee deed. Hij keek  er destijds toch vreemd van op toen hij hoorde dat joggingpak en gymschoenen golden als de lokale “klederdracht”.

In Duitsland bijvoorbeeld ligt dat vaak heel anders.  Een paar jaar geleden fietste ik met man in Berlijn langs de Deutsche Oper om kaartjes te halen voor een operapremière.  Keurend keek de man naar onze sportieve kleding en vroeg bezorgd of wij wel “Anständige Gesellschaftskleiding” in de koffer hadden meegenomen, want anders ging het feest niet door. Ik kon hem geruststellen. En op de première keken we onze ogen uit naar het chic geklede publiek.

Nou zou je dus denkendat iedereen toch blij moet zijn met heldere kledingvoorschriften.

Want wie wil er nu – vooral zakelijk- geen rekening houden met de omgeving?  Nooit meer over- of underdressed. Maar dat lijkt toch anders te liggen. Overigens: overdressed is altijd beter (en aangenamer voor de omgeving) dan underdressed. Dit laatste heeft iets sneu’s. Alsof de drager wil zeggen: “Let maar niet op mij want ik durf me niet te profileren en presenteer me dus maar lekker onverschillig”.

Maar hoe hoort het dan wel met die dresscode?

Onze CCT hanteert doorgaans drie varianten: tenue de ville, casual en gala.

Daarom zal ik deze kleding volgens het inmiddels beroemde etiquetteboek  “Hoe hoort het eigenlijk” voorzichtig uit de verpakking halen en in de verkorte (meer “uitgeklede”) versie op een rijtje zetten.

Tenue de ville
De Nederlands term netjes/correct (met das). Heren in (grijs of blauw) pak, een gekleed wit of licht overhemd, passende (vooral niet te korte!) sokken en donkere (lak)schoenen. Géén sportieve schoenen en géén sportjasje.  Dames: (geklede) niet te korte jurk, deux-pièces, broekpak, stijlvolle combinatie broek met tuniek. Geen blote voeten/benen.

Casual
Bij business casual is de in Nederland gehanteerde term: ontspannen. Pak zonder das. De heren mogen ook de meer modieuze (kaki, gekleurd, rib) broeken dragen. Dames, gemakkelijke maar wel nette kleding (en nog steeds “aangeklede” benen). Wanneer met casual wordt bedoeld vrijetijdskleding kan er spijkerbroek, trui, sportief worden gedragen.

Gala/avondkleding
Dit is op zich een algemene en dus onduidelijke term. Hier hoort een toevoeging bij. Bijvoorbeeld bij  white tie de heren witte strik, rok/gala-uniform en dames in lange baljurk met groot decolleté en lange handschoenen. Bij black tie: zwarte das, smoking. En heren: boven de chique (lak)schoenen altijd lange sokken, zodat de harige en/of witte benen de eetlust niet hoeven te bederven.  Dames in avondjurk, eventueel in lange rok,  klein decolleté en halflange handschoenen.

Lieve mensen, niet schrikken: bij onze Twentse CCT mag het allemaal ook een klein onsje minder zijn ;-)

Misschien toch een goed idee voor de CCT om de invulling van de dresscode in de toekomst dus wat explicieter te noemen! Bijvoorbeeld bij gala: smoking, donker pak en lange avondjurk /rok etc.

Kleren maken nog altijd de man (en ook de vrouw).

En sommige mensen moeten nu eenmaal een beetje worden geholpen. Om met een bekende cosmeticagigant te spreken: “Omdat we het waard zijn.”

Ik verheug me alvast op mooie tenues de ville op de CCT-dinsdag en op een stijlvol Kerstgala.

Threes Oude Moleman
(toudemoleman@omtrend.com)

Nog geen lid?

Wilt je meer informatie over een lidmaatschap bij de Commerciële Club Twente?

Kijk hier voor meer informatie

Inloggen

Inlognaam *
Wachtwoord *
Deel deze pagina via: