Hoe heurt het……in den vreemde?

Valt u dat ook altijd op? Het gedrag van  “de anderen” tijdens vakanties?
Om maar meteen een paar (voor) oordelen met u te delen: Engelsen zitten onder de plakplaatjes; Duitsers confisqueren de stoelen bij zwembad en zijn veel te luidruchtig; Scandinaviër zuipen zich klem buiten hun land; mensen uit de Balkan zijn niet te vertrouwen; Amerikanen zijn oppervlakkig en Russen hebben alle bovenstaande negatieve eigenschappen in zich verenigd.

En wij Nederlanders? Wij prijzen onszelf omdat we over een soort natuurlijk Fingerspitzengefühl  beschikken om alle ruimte te geven aan andersdenkenden. En we spreken bijna allemaal tenminste vloeiend Engels, Duits en soms nog een andere taal. En zelfoverschatting? Daar hebben we gelukkig ook geen last van.

Nou vergeet het maar!

Behalve dat bovengenoemde vooroordelen zeker ook (en vaker dan mij lief is) op ons kunnen slaan hebben we er nog een paar hele nare gewoonten bij in het buitenland. Ik noem er willekeurig een aantal. Krenterig tot op het bot (alles meenemen, de lokale economie geen enkele impuls geven). Volstrekt onaangepast (pardon, “authentiek”) gedrag op plaatsen en/of gelegenheden waar men als toerist expliciet wordt gevraagd om zich aan de geldende regels te houden. Bijvoorbeeld het flaneren door de stad in bikini topje en een rokje op gynaecologische hoogte.  Mannen met of zonder goed lijf die zich ongegeneerd “oben ohne” in de bewoonde wereld wagen.  En in gebedshuizen of kloosters waar men eventuele bedekkende doeken (zelfs gratis!) kan lenen wordt zongeroosterde en rood verschroeide vlees vrijuit en volop geëtaleerd.

Waar rust en stilte wordt gevraagd, toch gewoon de telefoon laten rinkelen of iemand met luide stem telefonisch te woord staan. En natuurlijk moet je overal foto’s kunnen maken, ja óók waar dat niet wordt gewaardeerd. En hoef je je echt voor geen meter te verdiepen in de normen en waarden van een land met een volstrekt andere cultuur (“Het is hier mooi weer en lekker goedkoop, maar de mensen hier zijn natuurlijk niet zo ontwikkeld als bij ons in Nederland”)

Vakantietijd is sowieso niet altijd een onverdeeld visueel genot. Zo gauw de zon begint te schijnen en de lijven uit de verpakking gaan is er een absolute overdaad aan te blond, te bruin, en ondanks te bol toch te bloot. Een van mijn favoriete vakantiebezigheden - liefst comfortabel achter een drankje onder de terrasparasol – is mijmeren over wildvreemde passerende mensen. Vaak kom ik tot filmisch gefantaseerde scènes. Zo vraag ik me bij het meest in het oog springend “foute plaatje” altijd af of er écht niemand is dat van zo’n persoon houdt. Er van uitgaande dat hij/zij dan op zijn minst zou moeten zeggen: “schatje, de andere mensen hebben óók vakantie, misschien toch even ietsjes meer aandoen vandaag?” Of een ander beeld, hoe zo’n fout vakantietype die dag na het douchen en aankleden voor de spiegel staat en tegen zichzelf zegt: “Nou, ik mag er weer zijn en zie er puik uit vandaag.” 
In alle eerlijkheid moet ik u bekennen dat ik bij het zien en horen van zo’n  onaangepast, beneveld en/of luidruchtig clubje “landgenoten” mijn Nederlandschap wel eens heb verloochend.
Uit respect voor het land waar ik dan ben probeer ik  hiermee duidelijk te maken: “Sorry, ik kan er ook niets aan doen, ik hoor hier even niet bij”. Herkent u dat?

Hoe hoort het dan wel in den vreemde?  Volgens de Dikke Ditz (“Hoe hoort het eigenlijk” van Reinildis van Ditzhuyzen) is regel één dat de etiquette van het gastland richtinggevend is. Dat betekent voor elk land iets anders. Elk land heeft reisgidsen en internetinformatie waarin de daar geldende mores worden uitgelegd. De Dikke Ditz geeft de volgende  vuistregels die voor elk “vreemd” land gelden: “Besteed aandacht aan uw kleding, uw gedrag en uitlatingen in den vreemde. Toon respect voor de voor u vreemde gebruiken, ook al begrijpt u er niets van. Geef uw mening niet te snel! Oordeel pas als u over voldoende informatie beschikt en rekening hebt gehouden met de culturele invloeden. Probeer u te verplaatsen in de gedachten, wensen en angsten van de gesprekspartner.” 

Natuurlijk gelden al die gemeenplaatsen niet voor u als lezer van deze column.
Maar ja, een andere favoriete vakantiebezigheid van mij is om de nuance thuis op de werktafel achter te laten en heerlijk  te veralgemeniseren. En daarbij alle zomerse registers open te trekken.
Ik wens u  én de mensen in uw omgeving een mooie vakantie. 

Threes Oude Moleman (toudemoleman@omtrend.com)

Nog geen lid?

Wilt je meer informatie over een lidmaatschap bij de Commerciële Club Twente?

Kijk hier voor meer informatie

Inloggen

Inlognaam *
Wachtwoord *
Deel deze pagina via: