Hoe heurt ’t met kussen?

Bij een frisse start van het nieuwe jaar liggen de Nieuwjaarszoenen letterlijk voor op de lippen. Voor veel vrouwen niet bepaald een onverdeeld genoegen. Want vrouwen worden niet alleen door mannen 3 keer gekust maar ook nog eens door hun seksegenoten.

Neem een willekeurige nieuwjaarsreceptie, verjaardag of kort familiebezoekje. Volgens de heersende kusmores betekent dat voor de gemiddelde vrouw: alle aanwezigen 3 x bij binnenkomst en 3 x bij vertrek zoenen. Veel mannen zijn opvallend gretige kussers. Ze hebben zichzelf opgelegd om deze uit de mond gelopen hobby in het normale leven alleen op vrouwen los te laten. Een buitenkant machosausje? Of is de Nederlandse man veel hartstochtelijk dan ons vrouwensoort kan bevroeden? Want je hoeft maar naar het voetbalveld te verwijzen en je ziet mannen elkaar met een hartstocht en tederheid bespringen op een wijze waar menig vrouw ook graag in de echtelijke sponde mee verrast zou willen worden. Publiekelijk signaleer ik bij mannen onder elkaar alleen de hand. En een ongemakkelijke lach als een leuke onorthodoxe man ze vanuit zijn ruimere of culturele kader  probeert te kussen.

Waar komt die driedubbele zoen eigenlijk vandaan? Het is zeker niet typisch Nederlands al willen we de mensen buiten onze landsgrenzen dat graag laten geloven. Ik durf er een mooie fles wijn op te zetten dat de meeste 45+ onder ons – en zeker in Twente- niet met deze drieklapper zijn grootgebracht. Je kreeg een hand vroeger.  En hooguit op heel speciale hoogtijdagen één zoen. Volgens mij is het ergens in de jaren 70 begonnen. Met de (op zich heerlijke) Limburgse vlaai werd deze Limbo-Brabo attractie er maar meteen bijgeleverd.

In een tijd dat we vooral wilden afrekenen met Calvinistische zuinigheid en vermeende preutsheid werd heel Nederland in een mum van tijd met dit 3kussen model geïnfecteerd. Soms al na een willekeurig gesprek op een willekeurig feestje  met een nog veel willekeuriger iemand: Tsjakka, 3 smakkers ter afsluiting. Tegensputteren heeft amper zin. De drieklapper wordt nationaal als nieuw Nederlands recht opgeëist! Met bijbehorend onsmakelijk klinkend “mmmwwwahhh” geluid wordt deze luchthapperij (want dames: uw lippenstift!)  door tenminste een van de partijen vaak met frisse tegenzin afgewerkt. Natuurlijk kan het ook anders. De doorsnee man kan bij vrouwen bijvoorbeeld een onvergetelijke indruk maken door - bij  gelegenheid - de handkus weer in ere te herstellen. Neem van mij als ervaringsdeskundige aan dat de “vrouwtjes” daarvan smelten. Trouwens, wat is er mis met een goede hand? Dan bedoel ik een hand volgens de regels van het  etiquetteboek “Hoe hoort het eigenlijk”van Reinildis van Ditzhuyzen (naar het klassieke handboek van Amy Groskamp-ten Have). “Een handdruk, altijd met de rechterhand, dient kort en droog te zijn. Niet zwengelen. Geen plakhanden. Niet fijnknijpen. De man moet eventuele handschoenen uitrekken en de vrouw mag ze aanhouden. En heel belangrijk: kijk de ander daarbij aan tijdens het handen schudden.”, aldus van Ditzhuyzen.

Ik stel voor om een trend te zetten. De zoenen op rantsoen en de handen in de aanbieding. Wel even opletten dat je niet in die zelfde handen net daarvoor hebt zitten niezen of hoesten.

Want dat “heurt” dan weer niet….

Threes O.M.
toudemoleman@omtrend.com

Nog geen lid?

Wilt je meer informatie over een lidmaatschap bij de Commerciële Club Twente?

Kijk hier voor meer informatie

Inloggen

Inlognaam *
Wachtwoord *
Deel deze pagina via: