De mens op de stoel De mens op de stoel

zoom
zoom
zoom
zoom
zoom
zoom
zoom
zoom
zoom
zoom

Nanotechnologie is de aanjager in de NBIC-convergentie, omdat op nanoschaal belangrijke biologische processen plaatsvinden en er genen, bits en neurale processen (kunnen) samenkomen. Het is de technologie van het knutselen aan dode en levende materie op het niveau van atomen en moleculen. Op een schaalgrootte van een miljoenste millimeter. Met het blote oog niet te zien, maar toch ging de CCT dinsdag 19 januari jl. kijken bij het Instituut MESA + van de Universiteit Twente.

Kleine deeltjes, Groot geld

Ir. Miriam Luizink, technisch commercieel directeur (35) stelde de nieuwsgierige CCT’ers gerust: “Stel vooral vragen. Dat vinden ze hier leuk!” Ze bedoelde de wetenschappers die ons het lab en de cleanroom zouden laten ontdekken. De onderzoekers in het MESA gebouw en zijzelf hadden zichtbaar plezier in het beantwoorden van de vele vragen die later gesteld werden. Eerst werd in de bezoekersruimte uit de doeken gedaan waar het instituutvoor staat. Er wordt immers momenteel 100 miljoen Euro geïnvesteerd in het nieuwe lab en de kantoren. MESA+, gestart in 1990, maakt nu zo’n 45 miljoen Euro omzet, waarvan 60% door en voor het bedrijfsleven. Daarnaast ontstaan er als spin-off jaarlijks gemiddeld drie nieuwe bedrijven die zich bezig houden met de schijnbaar oneindig veel mogelijkheden die nanotechnologie biedt. Sinds de oprichting van het instituut zijn dat er inmiddels meer als veertig geweest. Het economische belang is groot en zal met forse schreden toenemen.

De menselijke maat

MESA + is met samen met 1200 betrokken mensen op wetenschappelijk niveau met nanotech actief, waarvan 500 in 28 onderzoeksgroepen op het terrein van de Universiteit Twente. Door de komst van de nieuwe productiefaciliteit –High Tech Factory- zal dit alleen maar meer gaan worden. Wereldwijd staat MESA+ hoog aangeschreven en is het uniek door de commerciële spin-off. Vanaf september 2010 zal er bovendien een 3e en 4e jaars opleiding nanotechnologie starten op de Hogeschool Saxion. In twee groepen werd de CCT rondgeleid door het gebouw waarin de cleanroom (1250 m2) en de laboratoria bekeken konden worden. Ondanks dat wij gewone mensen met het blote oog natuurlijk niets kunnen zien van de processen op de miljoenste millimeter, werd in duidelijke taal uitleg gegeven en werd zo nanotech toch voor ons tastbaar. Een uniek kijkje achter de schermen, waarbij ook de technische ruimte niet overgeslagen werd. Daar zag men de imposante installatie die ervoor zorgt dat elke 2 minuten de lucht in de cleanroom ververst wordt.

Nano? Een nagel groeit 5 tot 10 nanometer per minuut!

Het voorvoegsel nano –Grieks voor dwerg- in het woord nanotechnologie slaat op de piepkleine schaal waarop de nanotechnologie zich afspeelt, namelijk de schaal van één tot enkele nanometers. Nanotechnologie is dan ook de technologie op de schaal van enkele atomen. Nanodeeltjes worden al in vele, normaal op de markt verkrijgbare producten verwerkt, waaronder zonnebrandcrèmes, tandpasta’s en cosmetica, medicijnen, reinigingsmiddelen, auto-onderhoudsmiddelen etc. anotechnologie is nu niet alleen een hype, het is nu al booming business en belooft in de naaste toekomst nog veel meer, zowel in onderzoek als binnen de industrie. Sommige wetenschappers spreken nu al over een revolutie die ongekend groot is en zich al over minder dan vijftig jaar voltrekt. Vergelijkingen worden getroffen met de uitvinding van de stoommachine. Nanotech wordt door velen geassocieerd met het hoge tempo waarop op de elektronica zich op steeds kleinere schaal ontwikkeld. De introductie van nieuwe ultrafijne nanodeeltjes met ongekende eigenschappen doet het hart van menig onderzoeker sneller kloppen en er wordt volop gespeculeerd over tal van toepassingen die ons het leven in de naaste toekomst in hoge mate zal vergemakkelijken of veraangenamen. Zo is de verwachting dat de vervuiling zal kunnen worden beperkt, de enorme problemen rond chemisch afval en het uitputten van onze energiebronnen zouden tot het verleden kunnen gaan behoren, en nieuwe producten voor een verdere stijging van de welvaart zullen zorgen.

Science fiction of werkelijkheid

Nanowetenschappers beloven toepassingen in de geneeskunde, de energieproductie, de informatieopslag en de chemie. Er wordt onder meer gewerkt aan zelfreinigende kleding, efficiëntere batterijen en zonnecellen, drug delivery systems die medicijnen afleveren bij specifieke delen van het lichaam, een mobieltje dat zo klein is dat het in je kies past en een laboratorium op een chipcard. Een voorbeeld hiervan mochten de CCT’ers zelf in de hand -of beter: de vingers- nemen. De talloze mogelijkheden van nanotechnologie leiden tot even zoveel vragen over de invloed ervan op de maatschappij. Nanotechnologie roept oude vragen op over ICT, privacy en duurzaamheid, maar zet ook nieuwe onderwerpen op de agenda, zoals de maakbaarheid van mensen: zoals bijvoorbeeld


Terug

19-01-2010

Nog geen lid?

Wilt je meer informatie over een lidmaatschap bij de Commerciële Club Twente?

Kijk hier voor meer informatie

Inloggen

Inlognaam *
Wachtwoord *
Deel deze pagina via: