Halfjaarbijeenkomst in Carelshaven, bedrijfspresentatie Alex Vanhommerig

zoom
zoom
zoom
zoom
zoom
zoom
zoom

Vanhommerig & Vanhommerig; gerechtsdeurwaarders en juristen.

Soepel waar mogelijk, streng waar nodig.

“Onbekend maakt onbemind” is de uitdrukking die misschien nog wel het meest van toepassing is als de naam “gerechtsdeurwaarders” valt. De gerechtsdeurwaarder is naast de notaris openbaar ambtenaar en is door de Kroon benoemd. Iedereen heeft wel besef van wat een notaris doet, maar geldt dat ook voor een gerechtsdeurwaarder? Op dinsdag 19 oktober jl. nam CCT-lid Alex Vanhommerig de stofdoek ter hand en poetste tijdens een interactieve lezing het imago van zijn professie blinkend schoon. Eenmaal van het stof ontdaan merken de CCT-ers dat het vak van gerechtsdeurwaarder meer afwisseling biedt dan gedacht en dat er zelf met regelmaat gelachen kan worden. 

Geschiedenis.

“Aan het eind van mijn presentatie heb ik voor iedereen iets om mee te nemen”, zo opent Alex Vanhommerig zijn presentatie. “Maar je moet er wel voor tekenen”, voegt hij droogjes toe. De toehoorders lachen. Wie zich had voorbereid op een saai betoog komt bedrogen uit. In zijn presentatie weet Alex de uitleg over de administratieve werkzaamheden die hij als openbaar ambtenaar verricht boeiend te combineren met verhalen uit de praktijk waardoor zijn vak soms net een spannend jongensboek lijkt. “Dat mijn loopbaan zich zo zou ontwikkelen had ik zelf ook niet verwacht toen ik in 1975 als 18-jarig jochie van mijn geboorteplaats Simpelveld in zuid-Limburg naar Enschede kwam”, vertrouwt Alex zijn toehoorders toe. “Ik werd toen beëdigd als douaneambtenaar, bewaakte de grens van Nieuw Schonebeek tot Mander en kende er elke boom. Later werd ik belastingdeurwaarder in Harderwijk, daarna recherche deurwaarder en uiteindelijk in 1993 gerechtsdeurwaarder in Enschede met een kantoor aan de Klomp, later aan de Varviksingel. Sinds 2008 bestier ik samen met mijn zoon ons nieuwe kantoor aan de Bruggertstraat in Enschede en hebben we zeven medewerkers. Mijn beroep van gerechtsdeurwaarder kent twee kanten. Door de Kroon benoemd ben ik als openbaar ambtenaar belast met de uitvoering van ambtelijke werkzaamheden. Daar waar de notaris afspraken tussen partijen vastlegt is de gerechtsdeurwaarder diegene die corrigeert wanneer een van de partijen afspraken niet nakomt. Mijn ambtelijke bevoegdheden gaan zo ver dat wij indien noodzakelijk middelen als (derden)beslag, ontruimen, gijzelen en executie van roerende zaken moeten uitvoeren. Maar ik ben ook zelfstandig ondernemer. In die laatste rol geven wij opdrachtgevers (juridisch) advies, voeren wij procedures, voeren incasso-opdrachten uit, organiseer ik zelfs veilingen en bieden wij opdrachtgevers ondersteuning bij hun gehele debiteurenbeheer. Simpel toch? Maar niets is wat het lijkt”.

Voor een leuke klus mag je mij ’s nachts altijd wakker maken.

“Ik heb natuurlijk ook te maken met vorderingen die moeilijk incasseerbaar zijn, ondanks dat er een vonnis is gewezen. Dan is het incidenteel nodig om met politie begeleiding een vonnis uit te voeren. Soms zijn mensen ook nauwelijks benaderbaar. Zoals destijds met een groep onaangepaste Nederlanders, die keer op keer niet thuis gaven. We hebben toen samen met de politie op de toegangsweg naar hun wijk een verkeerscontrole georganiseerd en pikten onze klanten er stuk voor stuk tussenuit. Dat zijn voor mij de leuke klussen waarvoor je me zelfs ’s nachts wakker mag maken. Als gerechtsdeurwaarder schuw ik de confrontatie niet, maar ik ben wel altijd uit op oplossingen die verdere executie overbodig maken. Ik ben graag soepel waar mogelijk, maar streng als het niet anders kan”. Tot besluit van zijn lezing biedt Alex iedere aanwezige CCT-er een aantal “Vanhommerig & Vanhommerig” incasso stickers aan. Een eenvoudig instrument voor op een herinneringsnota en waarna veel debiteuren meestal vlot tot betaling overgaan. “Het eerste stickervel van gerechtsdeurwaarders “Vanhommerig & Vanhommerig” is gratis”, zo besluit Alex zijn betoog. “Maar, zoals ik jullie al eerder vertelde…...je moet er wel voor tekenen”.


Terug

19-10-2010

Nog geen lid?

Wilt je meer informatie over een lidmaatschap bij de Commerciële Club Twente?

Kijk hier voor meer informatie

Inloggen

Inlognaam *
Wachtwoord *
Deel deze pagina via: