Informele avond bij Drostes Restaurant in Tubbergen lezing van Toine Simons - een nieuwe cultuur

Een nieuwe cultuur in één uur bij Droste’s in Tubbergen

Dat is wat trainer Toine Simons op dinsdag 16 november 2010 bij Droste’s aan de man wil brengen. Toine’s vak is om te ondersteunen bij organisatieveranderingen en cultuurverbeteringen. Om een nieuwe cultuur alvast in één uur goed in de week te leggen, dat spreekt in deze economisch woelige tijden een flink aantal CCT-ers aan. Want wie wil er nu niet in weinig tijd op het spoor worden gezet om nog beter en/of effectiever te werken?  Toine probeert ons dat met veel passie voor zijn vak  helder te maken. En die passie, tja da’s nu net ook één van de hoofdingrediënten.

Wedden dat..

“Wie rookt hier van de CCT-ers” vraagt Toine ons bij de start. En belangrijker: “wie wil er van af?” Een drietal mensen geeft schoorvoetend toe er eigenlijk wel graag mee te willen stoppen. Toine durft de weddenschap met het drietal aan dat hem dit in één uur gaat lukken. En nee, niet om een kinderachtig flesje wijn, hij wedt maar liefst om  €10.000.  Nou, dan krijg je de ondernemers wel bij de les. Even flitst het zelfs stiekem door mij heen: wat jammer dat ik niet rook. Toine stelt echter één voorwaarde: “Je moet dan wel precies doen wat ik zeg.” 

Veranderen is routines verleggen

Effectief veranderen begint met nieuw denken.

Je kunt nooit een nieuwe, betere situatie in je bedrijf of organisatie creëren met oud denken. Toine leert ons dat we slechts 5% van ons mentale vermogen gebruiken om veranderingen te realiseren. Hij daagt ons uit om daar 20% van te maken.

Zo vraagt hij het publiek om allerlei redenen te noemen waarom je niet met roken zou kunnen stoppen. Genoemd worden: niet roken betekent meer stress, is ongezellig, je weet je geen houding te geven, je bent er gewoon verslaafd aan, je wordt er chagrijnig van etc. Toine zegt dat er altijd een sense of urgency moet zijn om te veranderen.  

Het verlangen (naar iets anders) moet zeer groot zijn of het lijden moet zeer groot zijn.

Van een “kouwe kermis” thuiskomen

Toine vertelt compleet met Haagse tongval een aansprekende anekdote hoe hij vroeger als klein jongetje op de kermis in Den Haag verleid werd om touwtje te trekken. (“Trek an ’t toâh en de prèès is voor joâ”.) Hij zag de standhouder de mooiste prijzen vlot naar boven trekken, maar dat lukte hem zelf vervolgens voor geen meter. Toen al heeft hij er een studie van gemaakt: aan welk touwtje moet ik trekken om succesvol te zijn? Dat heeft hem geen windeieren gelegd. Echter om succesvol te worden, stelt Toine, is bezieling onontbeerlijk.

Waarom vinden we veranderen zo lastig?

De voorwaarden voor veranderen leggen we vaak buiten ons zelf.  “Ik wil wel gaan sporten, maar ik krijg er de tijd niet voor”. Of: “Ik wil het thuis wel gezelliger maken maar mijn partner werkt niet mee”. Als hij…, als zij…, als de situatie…

Toine gebruikt voor ons allen zowel pijnlijk herkenbare situaties als komische anekdotes uit de privé situatie. Hij maakt ons bewust van “dat wat je mist moet je eerst zelf geven”. Wat kunnen we effectief veranderen? Niet de ander, je partner, je genen of de crisis. Daar heb je geen invloed op (dus loslaten), al heeft het wel invloed op jou. Waar je zelf wel invloed op hebt: je gedrag, je denken en je overtuigingen. Hij adviseert vaker en bewuster stil te staan bij de kracht van onze bezieling en de valkuil van onze belemmering. “Vraag je af of die belemmeringen die je tegenhouden eigenlijk wel kloppen.”

De voorwaarde voor balans en geluk:

Maak keuzes, maak keuzes en maak keuzes!  Het resultaat van je leven is de optelsom van je eigen keuzes. We willen er allemaal toe doen en willen allemaal betekenisvol zijn zowel privé als zakelijk. Maar we doen vaak het tegenovergestelde. Is dat nu geen mooi voornemen om onder de kerstboom verder uit te werken en om uiterlijk 1 januari  2011 mee te starten?

Het korte termijn geluk wordt die avond trouwens goed ingevuld door Harold Droste en zijn team. En dat de liefde van de man/vrouw nog steeds door de maag gaat blijkt overduidelijk als we ons te goed doen aan  het heerlijke menu. Een perfecte “paddosoep” (met Twentse bloedworst), een prima bereide parelhoenfilet met o.a. pompoen en een dessert van karamelparfait met zalige zoetigheden. Aangenaam gezelschap en een goed glas wijn doen de CCT-geluksbalans die avond helemáál doorslaan. 

Tenslotte ter info: de weddenschap is voor het drietal die avond in rook opgegaan….


Terug

16-11-2010

Nog geen lid?

Wilt je meer informatie over een lidmaatschap bij de Commerciële Club Twente?

Kijk hier voor meer informatie

Inloggen

Inlognaam *
Wachtwoord *
Deel deze pagina via: