Het brede werkterrein van Set & Print

zoom
zoom
zoom
zoom
zoom
zoom
zoom
zoom
zoom
zoom

Drukker tegen de verdrukking in

“Laten we de presentatie maar even vlot doorlopen, dan kunnen we na een kort bezoek aan de drukkerij overgaan tot het interessantste deel van deze bijeenkomst; lekker dineren bij restaurant La Cucina in Enschede”, zo trapt CCT-lid Erwin Versteeg zijn presentatie af. Een ernstige zelfonderschatting blijkt later, want als Erwin begint te praten verhaalt hij vol passie over hoe hij zich als zelfstandig drukker staande weet te houden in een slinkende markt waarin wekelijks drukkerijen failliet gaan. Van de ooit 2700 drukkerijen die Nederland rijk was praten criticasters over een aantal van onder de 1000 over enige tijd. Aan Set & Print de uitdaging om daarbij te horen. Op dinsdag 19 april jl. mogen de CCTers met eigen ogen aanschouwen hoe directeur eigenaar Erwin Versteeg van Set & Print zijn vak van regionale drukker heeft weten te transformeren naar een wereld van snelle digitale communicatie waarbij drukwerk landelijke wordt afzet. Hiervoor wordt naast Enschede als productielocatie inmiddels ook gewerkt met gespecialiseerde productielocaties in den Burg, Oostzaan en Zierikzee. “Door specialisatie en productbundeling kan ik als drukker, tegen de verdrukking in, scherpe tarieven bieden en onder de streep toch nog wat overhouden”, aldus Erwin die nog wel fijntjes aanvult: “Tenminste … als je het goed doet”.

Nadenken over hoe je wilt communiceren

“Diep in mijn hart ben ik nog een ouderwetse drukker”, laat Erwin zich ontvallen. “Maar de drukker van vroeger bestaat niet meer. Om de tent draaiend te houden moeten er gemiddeld in Enschede zo’n 50 opdrachten per dag verwerkt worden. Een aantal dat in de directe omgeving onmogelijk te realiseren is. Je moet dus landelijk gaan werken. De drukker van nu is meer een communicatie specialist die samen met de klant kijkt hoe deze zijn doelstellingen snel en efficiënt kan bereiken. Fysiek drukwerk was vroeger 90% van ons werk. Tegenwoordig bestaat de helft uit digitale reclame waar geen papier meer aan te pas komt. Ik praat dan over websites, mobiele websites, apps en SMS diensten, eventueel in combinatie met drukwerk aangevuld met een gimmick. Je wordt meer en meer een communicatie dienstverlener die toevallig ook nog eens zelf produceert. Om onze potentiële klanten te bereiken hebben we naast de persoonlijke contacten onze websites en werken we met meerdere frontoffices in Nederland. Daarnaast zijn we aangesloten bij Pica Media Partners. Hierin werken we met andere drukkerijen samen en doen we o.a. aan knowhow-, kennisdeling, productontwikkeling en gezamenlijke promotie. We hebben bijvoorbeeld geïnvesteerd in “Pinca”, in 2009 de grootste software investering in zijn soort in de Benelux. Kijk, de klant freubelt graag zelf op zijn computer en maakt op een amateuristische manier zijn eigen digitale drukwerk. In plaats van ons daar tegen af te zetten hebben we besloten software te ontwikkelen die dit beter kan, en die breder inzetbaar is. Die applicatie stellen we gratis beschikbaar. Het druk of printwerk dat Pinca genereert is weer omzet voor ons”. Het is waar, als je door het pand van Set & Print loopt is het eerste wat opvalt de grote computerschermen waar digitaal gewerkt wordt. De backoffice, de eigenlijke drukkerij, is maar een deel van het bedrijf. “Maar natuurlijk wel super belangrijk”, haast Erwin zich te zeggen. “Uiteraard zal digitaal drukwerk een steeds grotere vlucht nemen, zal digitale communicatie hard blijven groeien, maar fysiek drukwerk zal er ook altijd blijven. Gelukkig maar, want als ouderwets drukker in hart en nieren kan ik niet zonder de geur van inkt en het vertrouwde geluid van de drukpers”.

Benvenuti a La Cucina – The taste of Italy

We zijn te gast in Enschede, maar verkeren in Italiaanse sfeer. Eigenaresse Séverine van den Heuvel – Stadelmann woonde en werkte in het Italiaanse deel van Zwitserland waar haar Zwitserleven gevoel sterk Italiaans georiënteerd was. Haar man en chef-kok Marc van den Heuvel is een rasechte Tukker, maar zou met zijn iets getinte uiterlijk en donkere ogen zo voor een Italiaan kunnen doorgaan. Op deze warme voorjaarsdag is de ontvangst buiten met

een glaasje oranje gekleurde Prosecco begeleid door een zeer smakelijk Italiaans hapje, lijkend op een bitterbal. Ook het aansluitende diner is lekker en zeer Italiaans. Op tafel komen antipasti; allemaal kleine hapjes waarbij natuurlijk olijven, knoflook, tonijn en ciabatta brood niet ontbreken. Het hoofdgerecht “Bistecca di maiale marinata al Marsala con caponate”, is om te watertanden, waarna de selectie van Tiramisu, ijs en panacotta het feest compleet maakt. Had Erwin Versteeg dan toch gelijk toen hij aankondigde dat het diner het interessantste deel van de bijeenkomst zou zijn? Ik denk dat de waarheid ergens in het midden ligt. Zowel de presentatie bij Set & Print als het diner waren beiden van zeer hoog niveau. Een niveau wat we tegenwoordig bijna standaard door onze bezige activiteitencommissie voorgeschoteld krijgen en waarvoor dank aan alle betrokkenen!


Terug

19-04-2011

Nog geen lid?

Wilt je meer informatie over een lidmaatschap bij de Commerciële Club Twente?

Kijk hier voor meer informatie

Inloggen

Inlognaam *
Wachtwoord *
Deel deze pagina via: