Het enthousiasme van Huttenkloas

Geschreven door: Peter de Vrij

Informele avond bij Carelshaven met bierproeverij

Eindelijk was deze avond er dan….de informele avond bij Carelshaven op dinsdag 15 november. Door enkele CCT-leden was hier naar uit gekeken. Tijdens deze bijeenkomst werd er een presentatie gegeven door Johan Nijhof en Ruud van de Gevel, beiden eigenaar van Huttenkloas en Salland bier. Twee biermerken die flink in de lift zitten. Aansluitend werd er een heerlijk lopend warm en koud buffet geserveerd door chef-kok Wilco Antvelink van Carelshaven.

Huttenkloas een moordenaar?

Wederom werden we zeer vriendelijk ontvangen bij Carelshaven. Na een welkoms drankje en wat bijgepraat te hebben met overige leden begon de presentatie, welke werd gegeven door Johan Nijhof.

Direct had Johan Nijhof de aandacht van alle leden met het volgende verhaal:

In de 18e eeuw leefde er een Klaas Annink in Twente. Het schijnt dat iedereen erg bang voor hem was. Klaas Annink had al diverse misdrijven op zijn naam staan. Zo kreeg ook Willem Stint met hem te maken. Willem Stint kwam terug van een handelsreis met een grote som geld op zak. Hier was Klaas Annink ook van op de hoogte en bracht Willem Stint om het leven. De kleding van Willem Stint werd uitgewassen door Klaas Annink en ook door hem gedragen. De vader van Willem Stint herkende de kleding en zo werd Klaas Annink opgepakt. Voor de berechting werd Klaas Annink op een dwangstoel geplaatst, gedurende 110 dagen. Deze dwangstoel is het logo van Huttenkloas……!

De ontwikkeling

Na aandachtig geluisterd te hebben was het tijd om het eerste biertje te proeven. We begonnen met het Goudbier en dit viel bij veel mensen in goede aarde. Met het bier in de hand, ging Ruud van de Gevel verder met de presentatie. Huttenkloas is met de ontwikkelingen gestart in 1998. Na verschillende testen te hebben doorstaan kwam Huttenkloas op de markt, dit was in mei 2000. “De investeringen zijn behoorlijk geweest”, vertelde Ruud van de Gevel. Zo hebben ze  gekozen om Huttenkloas in Beieren te laten brouwen bij een bestaande bierbrouwerij. Deze brouwerij stamt uit de 16eeeuw.

De grootste kostenpost zijn de transportkosten vanuit Beieren richting Nederland. Om deze kostenpost te drukken, willen ze zo snel mogelijk het bier gaan brouwen in Nederland. Dat Ruud en Johan niet stil zitten is wel te merken aan het feit dat ze in 2010, samen met drankenhandel Korbeld, de Sallandse Landbier Brouwerij zijn begonnen.

Deze brouwerij is gevestigd in Raalte. Bij deze brouwerij wordt ongeveer 1000 liter Salland Bier gebrouwen per week. Op dit moment wordt er ook al een gedeelte van Huttenkloas gebrouwen in Raalte. Dit willen ze, zo snel mogelijk, gaan uitbreiden. Inmiddels was het tweede (Landbier) en derde (Winterbok) biertje met veel genot naar binnen gegoten. Dat dit wat zwaarder bier was (7,5%) was wel goed te merken! In totaal brouwen ze 150.000 literbier per jaar.

Huttenkloas, een naam die we nog veel gaan horen.

Tafelen

Na deze zeer interessante presentatie volgde er een nog interessanter deel van de avond….namelijk het lopend buffet. Dit was, wederom, keurig geregeld door Carelshaven. Aangezien het een informele avond was, was de bedoeling dat je je stoel af en toe moest afdragen aan een ander lid. Maar velen vonden hun eigen stoel toch het lekkerste zitten…! Voor velen was de keus een glas wijn bij het eten, hoewel er ook Huttenkloas werd geschonken. Zo zie je maar….over smaak valt niet te twisten.

Nog geen lid?

Wilt je meer informatie over een lidmaatschap bij de Commerciële Club Twente?

Kijk hier voor meer informatie

Inloggen

Inlognaam *
Wachtwoord *
Deel deze pagina via: