Welkom in de wonderlijke wereld van wijn en spijs

De halfjaarlijkse CCT- bijeenkomst bij Carelshaven staat dit keer helemaal in het teken van wijn en spijs. En nog specifieker: bij Chris van der Sluis staan de Italiaanse wijn en spijs op het “hoofdmenu”. Chris laat ons op eigen terrein zien, ruiken en proeven waarom Carelshaven door veel gasten Carelsheaven wordt genoemd. Volmondig kunnen we beamen dat dit niet zomaar uit de “heaven” komt vallen.

Wijn en weten

Meer weten over wijn maakt dat je anders gaat proeven. Maar voor we hieraan beginnen geeft Chris (bij)scholing over allerlei wijnwetenswaardigheden. “Mijn eerste wijnliefde was Frankrijk, maar onder invloed van mijn toenmalige zwager uit Sardinië ben ik gevallen voor mijn nieuwe liefde: Italië” vertelt Chris. En nog steeds is dat de wijnliefde van zijn leven. “Keus genoeg voor variatie, want Italië is de grootste wijnproducent ter wereld. Voor export en voor eigen gebruik. Tot het tig jaren geleden bij wet werd verboden dronken zelfs de kinderen vrolijk mee” leert Chris ons. Hij laat ons prachtige plaatjes zien van de mooiste wijngebieden en wijnkelders. Met natuurlijk de verschillende druiven in de hoofdrol. En de verschillende manieren van “uitpersen”. Van ouderwets tot hypermodern computergestuurd. En lang niet altijd in romantische flessen. Zo gaat de – inmiddels ook in ons land trendy - Prosecco in vaten naar de lokale discotheken! Waarschijnlijk wél de Frizante want de Spumante is het duurdere Prosecco-zusje dat uitsluitend op fles vergist.

“Wijn kun je het best proeven op de nuchtere maag. Met tussendoor stukjes zure appel om de smaakpapillen weer te neutraliseren” legt Chris uit. Voor velen van ons is dat nieuw om te horen. Er ligt een wondere wereld achter de wijndruif. Zou daar de uitdrukking rare druif vandaan komen?

“La vita e troppo breve per bere vino cattivo”

Oftewel in minder melodieus Nederlands: het leven is te kort om slechte wijn te drinken. We horen over de krachtige “koning” Barolo uit de Piemonte gemaakt van de Nebbiolo druif. Over de beroemde Brunello uit de Toscane, gemaakt van de Sangiovesedruif en over de Valpolicella uit Veneto (bij Venetië) . De prijs zegt lang niet altijd alles over de kwaliteit. Deze prijs kan van veel factoren afhangen. Bijvoorbeeld van het exclusieve gebied. En is het een DOC (Denominazione di Origine Controllata) of DOCG (de G staat voor Garantita). Soms kan een gewone (!) Vino da Tavola uit de Toscane veel meer kwaliteit geven. Wanneer een prachtige wijn niet aan de wettelijke eisen voldoet wordt hij “gedegradeerd” tot Vino da Tavola (tafelwijn). Dat prijs en goede kwaliteit uit de pas kunnen lopen bewijst het verhaal van de exclusieve wijnen van de familie Bressan van wijnhuis Bressan Nereo. “De meeste wijn van dit huis wordt verscheept naar Amerika om geschonken en gedronken te worden door de Amerikaanse overheid. De flesprijs van deze “Witte Huis”wijn varieert van € 150,- tot € 175,-” vertelt Chris ons. Zoals eerder al gezegd: het (politieke) leven is te kort om slechte wijn te drinken…

Weten en eten

Het hoogtepunt van deze avond is natuurlijk om zelf proefondervindelijk te kunnen vaststellen wat onze persoonlijke smaak is. Met voldoende ruimte voor vragen en uitleg. Hans Lammerts van Bueren geeft ons eerst nog aanvullende uitleg over een aantal basisregels rondom wijn en spijs. Bijvoorbeeld dat het elkaar altijd moet aanvullen, dat licht voor zwaar gaat, wit (meestal) voor rood gaat en dat de saus de smaak bepaalt van het gerecht en dus de wijn beïnvloedt. Maar zijn misschien wel belangrijkste opmerking: doorbreek de taboes en drink wat je lekker vindt. Hans heeft voor ons allen een bijzonder handige hand-out gemaakt waar een en ander nader wordt omschreven. Het biedt zelfs voor een eventuele beginner voldoende handvatten om een goed glas te kunnen vatten. Hans is die avond “aansprakelijk en verantwoordelijk” voor de mooie Italiaanse wijnen, die geïmporteerd zijn door zijn wijnhuis Arnold & Lammerts van Bueren. En dan het eten! Hebben jullie even? Er was ons beloofd dat deze presentatie onze geur- en smaakpapillen niet onberoerd zullen laten. En da’s gelukt! De verrukkelijkste gerechten van chef-kok Wilco Antvelink (wat een kookkunstenaar is die man) in combinatie met de heerlijke wijn. Om de afwezigen en aanwezigen even te laten watertanden: wat te denken van: Rillette van heilbot met biet en morieltjes, Cannelloni van Dolomitispek en peterseliepesto, risotto van bospaddenstoelen met truffelolie, piccatta van kalkoen en een parfait Montélimar met pistache kletskop? Hoe lekker kun je het maken?

Berlusconi te boven

Een heerlijke CCT avond waarin we hebben kunnen proeven dat Italië zoveel moois te bieden heeft dat Berlusconi en maffia totaal overvleugeld worden. Wij verheugen ons op een vervolg. Ciao e arrivederci.


Terug

15-03-2011

Nog geen lid?

Wilt je meer informatie over een lidmaatschap bij de Commerciële Club Twente?

Kijk hier voor meer informatie

Inloggen

Inlognaam *
Wachtwoord *
Deel deze pagina via: