De kunst van reclame

Geschreven door: Threes Oude Moleman

Je bent je beroep

Goede reclame maken is meer dan zomaar een vak. Dat wordt ons al snel helder. Zoals Marcel zelf treffend zegt: “Marcel Evertzen is SweetPepper en SweetPepper is Marcel Evertzen”. Hij neemt ons in een flitsende en zeer persoonlijke presentatie mee op de reis van de kleine naar de grote Marcel. Van zwart-wit naar kleur. Van het jongetje met de papagaai (toen al affiniteit met de “vogel”kunst van Corneille?) tot de stoere puber die bergen wilde verzetten en tot de gesoigneerde man in het goed zittende maatpak van nu. Als mens en beroep zo versmelten dan is het ook bijna noodzaak om in je privékeuken te laten kijken. Golfbal, vliegeren, natuur staan symbool voor genieten van het kostbare groen om ons heen. Maar dan wel met een Land Rover en al dan niet met een flesje wijn op de achterbank. De trots waarmee hij zijn eega en zijn vier zoons laat zien maakt duidelijk dat zijn gezin onlosmakelijk is verbonden met de goede balans tussen werk en privé.

Brede werkervaring

Hoewel Marcel vanaf zijn pubertijd al wel iets met reclame had is hij zijn werkcarrière niet gelijk als reclameman begonnen. “Want thuis vonden ze dat ik een eerbaar beroep moest nemen en daarbij dacht mijn vader - met de nuchterheid een Tukker eigen - bepaald niet aan reclame maken.” “Maar door puberale ongehoorzaamheid zat ik toch op 18 jarige leeftijd al op een reclamebureau.” Marcel heeft bij verschillende bedrijven in uiteenlopende functies gewerkt voor hij iets met zijn passie kon doen. En uiteindelijk zijn droom kon waarmaken. “Dat alles heeft me gevormd. Daarom ben ik ook van veel markten thuis en kan ik meedenken met praktisch alle soorten klanten. De zeer divers samengestelde klantenkring van “Sweet & Pepper” onderstreept dat en daar kun je als reclameman dus je beide kwaliteiten op loslaten.”

Wat, waarmee hoe en voor wie?

Wat SweetPepper is, waarmee ze u van dienst kunnen zijn, hoe ze dat doen en voor wie ze willen werken: het wordt allemaal uitgebreid en helder toegelicht in een goed lopende digitale presentatie. Marcel geeft ons aan de hand van leuke en aansprekende voorbeelden zicht op de macht en invloed van reclame. Maar ook op de “laagdrempeligheid en de gebruiksvriendelijkheid” van het inschakelen van een reclamebureau. Niet alles hoeft meteen helemaal anders. “Wat goed is kan goed blijven”. (Kent u hem nog van vroeger? Modekoning Frank Govers: “Wat mooi is moet mooi blijven”.)

A.U.B. model van het “andere bureau”

Adviseren, Uitvoeren, Bewaken is onderdeel van de werkwijze van SweetPepper
En je kunt het zo gek niet bedenken of SweetPepper lijkt mee te kunnen denken en doen aan een oplossing. Hierbij kan Marcel terugvallen op een groot netwerk van specialisten die SweetPepper helpen om het andere bureau te zijn. “Creatief, out of the box, denken in oplossingen en niet in middelen” zegt Marcel. “En heel belangrijk: heldere communicatie met de klant”.

Voor SweetPepper staat heldere communicatie met de klant en de heilige deadline hoog in het vaandel. En brengt het ‘t liefst complexe thema’s terug tot een paar woorden, al dan niet vergezeld van een pakkend beeld. Zoals bij “Uitbuiken en Optoppen” en “Slopen? Of dopen?”
Tja, zo’n reclameman legt de presentatielat wel meteen erg hoog voor ons CCT-ers!

Reclame voor de Kunst van Knobben

Voor dat Maureen Knoppen het woord neemt legt Marcel ons uit dat het grote verschil tussen reclame en kunst zit in het feit dat reclame als doel heeft om iets te verkopen en dat kunst geen enkel doel heeft, alleen zichzelf. Maureen lijkt dat meteen te logenstraffen. In dubbel opzicht.
Want voor ze in de kunst ging, zat ze in de reclame (bij de grote reclame”jongens”) en haar presentatie is absolute reclame voor haar kunst. Een ernstig auto-ongeluk maakt ruim 10 jaar geleden een einde aan de reclamecarrière. Tijdens een zwaar en langdurig revalidatieproces ontdekt ze bij toeval het plezier van schilderen. Voor ons staat een prachtige, sprankelende vrouw die ongelooflijk energiek oogt. Met enthousiasme - gecombineerd met nuchtere zelfspot - vertelt ze over het succes wat haar aanvankelijk leek te overvallen. Prijzen (oa van Jeroen Krabbé), nominaties, goede kritieken in de landelijke pers, het worden geroemd als één van de drie van de vernieuwende Cobragroep, gevraagd worden om iets te maken voor De Librije: the sky is the limit. Niks crisis dus. Het CCT-publiek hangt aan haar lippen. Hilarisch is haar smakelijk vertelde anekdote over een mevrouw die haar galerie bezocht en ondersteboven leek van haar kunst. Maar dan omdat ze het zo lelijk vond…. Kunst is en blijft natuurlijk altijd een kwestie van smaak. Zelf ben ik bijzonder gecharmeerd van haar zogenoemde “dreuzels” met eigen kleurpigmenten, bijzonder intens rode kleuren en opvallende grote zilverglanzende ogen. Ze kan natuurlijk maar een paar schilderijen meenemen en nodigt ons bij deze van harte uit in haar galerie in Ootmarsum. Daar is bovendien nog veel meer kunst te bewonderen van haar, zoals 3D objecten en glasobjecten.

Genieten van lekker eten is ook een kunst!

Een kunst die de gemiddelde CCT-er goed verstaat. Nou is dat natuurlijk ook niet zo moeilijk als je zoveel lekkers voorgezet krijgt als deze avond bij de Karmeliet. Het eten, gastheerschap, de ambiance en het CCT-gezelschap maakte het samen met de boeiende presentaties tot een bijzonder geslaagde CCT-bijeenkomst.

En helemaal leuk, als het feestje over is krijgen we in plaats van een snoepzakje een paar verrassende cadeautjes mee. Een fles witte wijn ( Rivaner uit 2010) met een door Maureen Knobben geschilderd fraai etiket (die fles gaat dus nóóit in de glasbak) en een aantrekkelijke kortingsbon bij aanschaf van een kunstwerk in Maureen’s galerie in Ootmarsum. Houdbaar tot najaar 2012!
Marcel verrast ons met een superhandig klein Zwitsers zakmesje. Dit zal ons met Zwitserse precisie scherp houden…

Nog geen lid?

Wilt je meer informatie over een lidmaatschap bij de Commerciële Club Twente?

Kijk hier voor meer informatie

Inloggen

Inlognaam *
Wachtwoord *
Deel deze pagina via: