Klik op de afbeeldingen
om ze te vergroten

CCT bezoekt Rotterdam

Geschreven door: Babeth Geerdink, Peter ten Asbroek, Gerrit Hobbelink en Stefanie Groothuismink

De meerdaagse studiereis brengt ons dit jaar in september naar de verrassende wereldhavenstad. Babeth, Peter, Gerrit en Stefanie doen verslag.

Vrijdag

Door Babeth Geerdink

Immens groot, indrukwekkend, weids. Per boot en bus verkennen wij de Maasvlakte vanaf bezoekerscentrum Futureland. Keurige kapsels zijn al snel ragebollen en menig CCT-lid wenste toch zijn of haar jas te hebben aangetrokken met deze straffe wind op het schip. Wij wanen ons al snel in het buitenland, aangezien de rondleiding in keurig steenkolen-Duits wordt gegeven. De Maasvlakte: 25.000 voetbalvelden groot, de grootste kranen ter wereld, een volautomatische terminal-de modernste ter wereld- en vrachtwagens zonder chauffeur. Als ijverige leerlingen proberen we alle weetjes te onthouden. Vol ontzag kijken we naar de Maerskterminal waar op dat moment een schip met 18.000 (!) containers wordt gelost. Trots vertelt de reisleider nog de laatste feitjes en dan zetten we koers richting hotel. Haren strak in de lak, brede scheidingen weer keurig gekamd, schoenen gepoetst: wij zijn klaar voor de avond! Per watertaxi scheuren we over het water richting Delfshaven. Na een humoristische en leuke “gegidste” wandeling door dit stadsdeel storten wij ons op onze hamburgers in het Poolcafé. Hier en daar wordt alvast een pomerans gekrijt, een strategie bepaald en dan gaat iedereen ook los. De fanatieke biljarters houden zich niet meer in en tikken de ballen er moeiteloos in, terwijl beginners moeite doen niet door het laken te steken. Een topavond!

Zaterdag

Door Peter ten Asbroek

Met een stralende zon beginnen we de dag goed in de havenstad met een rondleiding langs architectonische gebouwen. Onze gids, theatermaker, vertelt de menselijke kant achter de bekende gebouwen in Rotterdam, zoals het Centraal Station, de Foodhal en het stadhuis, in de trant van: "niet lullen, maar poetsen!". Zo vertelt hij over het kunstwerk, een roeptoeter, die de kunstenaar gebruikt om burgemeester Aboutaleb scherp te houden vanonder zijn balkon.

Via een oversteek van de Maas komen we aan in Katendrecht, de vroegere hoerenbuurt.

Een toevallige markante passant ontpopt zich tot verhalenverteller en legt de oorsprong van de uitdrukking “hoerenloper” uit en vertelt prachtige anekdotes uit vroegere jaren.

In de Fenix Food Factory verzamelen we onze lunch op een plankje om vervolgens nog even lekker aan de kade te zitten en van de skyline te genieten.

’s Middags is het tijd voor adrenaline of chillen: keuze uit de Powerboat bestuurd door vlotte macho's of een ruime sloep voorzien van alle comfort met charmante schipper Arjan Aarssen.

De historische binnenwateren worden al dobberend bekeken. Na dit toeristische uitstapje wordt het tijd voor actie!

Miami Vice-achtige taferelen op de Maas: snelheid, wind door het haar, coole zonnebrillen en stevig vasthouden... met 80 km per uur over het water stuiteren. Fantastisch! 

Na afloop ziet iedereen er vijf jaar jonger uit met een flinke grijns op het gezicht. De geleerde typische Rotterdamse uitdrukking "Echt waar, joh? Zo hey!" echoot nog na over het water.

Zaterdagavond tot zondagochtend

Door Gerrit Hobbelink

Rotterdam heeft vele gezichten. Zo heeft het de organisatie behaagd om ons als in een flipperkast te laten stuiteren van de ene uithoek van de stad naar de andere. Elk met een eigen en zeer uitgesproken karakter. Vanavond worden wij door Rewert, Stefanie en Arjan gedirigeerd naar de Entrepothaven op Kop van Zuid om deelgenoot te worden van het chique mondaine deel van deze wereldstad. In Restaurant Allure genieten wij van een voortreffelijk 5-gangen jubileummenu dat is samengesteld uit de beste specialiteiten van de afgelopen 5 jaar. Prachtige creaties sieren de borden en de spannende smaakcombinaties zullen ons nog lang heugen.

De diversiteit van de stad wordt vervolgens nog eens bevestigd door taxiritten van de meest bijzondere soort naar het Stadhuisplein, dé populaire uitgaansplek in de no-nonsense stad. In club discotheek The VIP Room wordt dansend en drinkend de nacht ingeluid en tot in de vroege uurtjes wordt die voortgezet in het naastgelegen Get Back. Gezelligheid kent geen tijd in deze jaren ’70 & ’80 & ’90 club. Voetjes van de vloer op het nummer waarop je voor het eerst hebt gezoend, muziek uit de tijd dat stress nog niet bestond. Ski-ba-bop-be-dop-bop, heerlijk!  

Zondag

Door Stefanie Groothuismink

Koffers in de auto, nog een laatste keer zwaaien naar het hotel en dan is het tijd voor een waar familiebezoek. Als afsluiter van dit fantastische CCT-weekend kunnen we Diergaarde Blijdorp niet overslaan. Twee pittige dames staan op ons te wachten om ons een rondleiding “achter de schermen” te geven. Gorilla’s, hyena’s, parende neushoorns, olifanten en pasgeboren tapirs: we zien ze allemaal tijdens onze wandeling door dit prachtige park, dat tevens een rijksmonument is. De één kiest voor het Oceanium, de ander voor een drankje in de zon. Gezamenlijk sluiten we deze meerdaagse reis af met een lunch op het terras. Onze voorzitter Threes Oude Moleman blikt nog even met ons terug op dit succesvolle weekend en bedankt de organisatoren voor dit verrassende, veelzijdige en gezellige weekend.
Klik hier om terug te gaan