Klik op de afbeeldingen
om ze te vergroten

MEERDAAGSE REIS 2017 KRAKAU

Geschreven door: Stefanie Groothuismink

Vrijdag – Vliegensvlug naar en door Krakow

Al vroeg in de ochtend vliegen we van Dortmund naar Katowice. De busrit van ruim anderhalf uur naar onze eindbestemming toont ons een langzaam voorbijglijdend panorama van Zuid Polen. Sporen van het communistische verleden zijn nog duidelijk zichtbaar, maar hoe dichter we Krakau naderen hoe meer het opvalt dat het land modern westers is geworden. Het grotendeels gerestaureerde centrum van de stad blijkt betoverend mooi, vol monumentale schatten. We lunchen in één van de vele horecakelders en laten ons door taxibusjes brengen naar een Jacobse en Van Es terrein, alwaar ‘Barbara’ – onze gids – staat te popelen om ons per fiets door de stad te leiden. Baska Polarczyk-Palider van Bike Me (zie: https://www.facebook.com/BikeMePoland/) heeft de sokken er goed in en raast voor de groep uit van de ene naar de andere bezienswaardigheid. Charmant ratelt zij haar teksten over de historie van de vele plekken die zij tijdens haar toer voor ons in petto heeft af. Normaal doet zij er zo’n drieënhalf uur over, maar nu moet alles binnen twee uur worden samengepakt. Het museum Schindler’s Factory wacht immers op ons. Het bevindt zich in een industriële buitenwijk die tot voor kort niet tot de verbeelding sprak. En nu eigenlijk nog steeds niet. Het is er echter een komen en gaan van drommen toeristen. Sinds Spielberg’s film en de opening in 2003 van het museum is ook dit stukje Polen drastisch veranderd. Een gids van het museum laat ons ‘geroutineerd’ kennis maken met de historie van Krakau, met name onder de nazibezetting.  Leerzaam en indrukwekkend. Al zou de toer met de Spaanstalige gids beter zijn …. 

Baska brengt ons vervolgens middels proletarisch tramreizen terug naar het centrum. Even kort opfrissen in het hotel en we gaan dineren in wederom een sfeervolle kelder. Het nachtleven wordt daarna door sommigen nog even kort (naar verluid) aangedaan. Niet te buitensporig, want de volgende dag wacht ons weer een intensief programma.

Zaterdag 16 september – De natuur in

Het uurtje extra uitslapen is welkom na de lange eerste dag! Rond het middaguur vertrekken we naar Ocjow National Park, een klein maar zeer bijzonder natuurgebied op steenworp afstand.  Bij aankomst gaan we met de gids de grotten van Lokietko in waar vele verhalen en sages verteld worden over deze oude schuilplek van de voormalige koning van Polen. Deze dag blijven we in het park en bezoeken we nog een oude watermolen en een oud badhuis waar de weelde van weleer zijn sporen heeft achtergelaten. De gids verrast ons met een Spartaanse maaltijd bij een bergbeklimmerslodge. 

Zondag 17 september – Grauwe geschiedenis

Het regent heel hard en het prachtige Krakau ziet er nu ineens veel grauwer uit.  Vandaag gaan we naar de stad Oswiecim, of zoals de Duitsers het noemen ‘Auschwitz’.  Auschwitz heeft drie kampen: Auschwtitz I, Auschwitz-Birkenau II en Auschwitz-Monowitz III.

Wij bezoeken eerst Auschwitz I. Bij aankomst zien we de poort die wij allen kennen uit de geschiedenisboeken. ‘ARBEIT MACHT FREI’.

We worden door Jacek rondgeleid.  Hij legt uit hoe het systeem in het concentratiekamp werkte en hoe efficiënt de Duitsers destijds te werk gingen. Zalen vol met persoonlijke spullen laten de omvang van de gruweldaden zien. Auschwitz functioneerde als een soort ‘testkamp’ om de vernietiging vervolgens op veel grotere schaal toe te kunnen passen in Birkenau.

Een paar kilometer verder ligt Auschwitz-Birkenau met de bekende poorten en het perron en maar liefst vijf crematoria.  De heftige indrukken maken een ieder stil….

Tijdens de busrit terug kunnen we de indrukken verwerken en een beetje opwarmen. We worden afgezet in de Joodse wijk Kazimierz alwaar we een hapje gaan eten bij Restaurant Ariel onder begeleiding van Joodse muziek. 

Maandag 18 september - Zout

Vroeg eruit, ook al heb je de avond ervoor nog urenlang in de karaoke bar gezongen!

De zoutmijnen van Wieliczka staan op het programma.   Een indrukwekkende lift laat zien waar de ingang is maar het afdalen gaat per trap, een meter of 60 de diepte in naar het eerste level. In vergelijk tot een kolenmijn is het enorm ruim, licht en is er een gezonde lucht door alle zout-ionen die zuiverend werken.

We volgen de gangen en vallen van de ene verbazing naar de andere: Enorme zalen; meerdere kapellen, een feestzaal en restaurants.

We sluiten af met een Poolse maaltijd en gelukkig brengt de lift ons weer 120 meter omhoog.

Tijdens de busreis en vlucht hebben we nog de nodige lol en gezelligheid en kijken we terug op een gezellig, indrukwekkend, modern en afwisselend bezoek aan Krakau. Rewert, Stefanie en Arjan, super georganiseerd!
Klik hier om terug te gaan