Klik op de afbeeldingen
om ze te vergroten

Terug in de tijd en een blik vooruit tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst CCT 2017

Geschreven door: Judy van der Woning

‘’De aftrap’’

De kop is eraf. Het nieuwe jaar is begonnen. Onze voorzitter, Threes Oude Moleman, trapt spreekwoordelijk af met haar nieuwjaarstoespraak en staat stil bij de vele veranderingen die er in 2016 in onze club geweest zijn. Een aantal vreugdevolle momenten worden aangehaald die onze leden aangaan, maar ook de minder vrolijke en zorgwekkende momenten worden benoemd. We blikken vooruit op wat 2017 ons te bieden heeft. Met een krachtige boodschap stuurt onze voorzitter ons het nieuwe CCT-jaar in: “Ondernemers, een uitdagend, ondernemend, succesvol en last but not least: een gezond en liefdevol 2017 toegewenst!”.

Het Palthehuis

Even wanen wij ons in vroegere tijden. De locatie van de nieuwjaarsbijeenkomst is het museum Het Palthehuis. Dit was vroeger het woonhuis van de familie Palthe en dateert van 1650. Het patriciërshuis met tuin en koetshuis geeft een goed beeld weer van hoe een woonhuis er in de 18e eeuw uitzag. Onder leiding van meerdere kundige gidsen maken wij kennis met de huisapotheek van de bekende Oldenzaalse dokter Landreden Michorius, de eetkamer in Lodewijk XVI-stijl, een unieke stadskeuken met opkamer en de authentieke bibliotheek voorzien van oude en kostbare boekwerken.

De ‘’stoel van Huttenkloas’’

In de bovenzaal van het hoofdgebouw is het de uitgelezen kans om kennis te maken met het rijke verleden van de stad Oldenzaal. Zo wordt ons door de gidsen verteld dat Oldenzaal in 1049 marktrechten kreeg, gevolgd door stadsrechten in 1249 en tot verbazing van een aantal CCT-leden als hoofdstad van Twente fungeerde. Op deze verdieping bevindt zich ook de ‘’stoel van Huttenkloas’’. Klaas Annink, beter bekend als Huttenkloas, was een beruchte misdadiger in het Twentse. Huttenkloas werd gearresteerd en enkele maanden vastgebonden in de speciaal daarvoor gemaakte stoel, voordat hij levend werd geradbraakt. Menig lid vroeg zich af hoe hij dit vol heeft gehouden op die stoel, met name nadat ze zelf even hadden ervaren.

Afsluiting in de ‘’Heerensociëteit’’

Vervolgens gaan wij twee deuren verder naar het monumentale J.W. Racerhuis, in Oldenzaal is dit beter bekend als ‘ De Sociëteit’. De vereniging van deze Sociëteit kent van oudsher alleen mannelijke leden. Het is dan ook een ‘’heerensociëteit’’, die anno 2016 130 leden heeft. Zij kunnen alleen voorgedragen worden en verschijnen voor een ballotagecommissie. Onder leiding van uitbater Bernard Luttikhuis, treffen wij elkaar aldaar, voor een goed gesprek onder het genot van diverse versnaperingen. Toeval bestaat niet wordt er wel eens gezegd. Maar deze avond staan er in naam van de CCT in deze ‘’heerensociëteit’’ ook twee van onze mannelijke leden centraal. Als de voorzitter Huub Vos en Mendel Chiu het CCT-speldje opspeldt, zijn zij hiermee officieel lid van de club. Een mooi begin van 2017!
Klik hier om terug te gaan