Klik op de afbeeldingen
om ze te vergroten

Bedrijfsbezoek Machinefabriek Boessenkool B.V.

Geschreven door: Stefanie Groothuismink

De novemberbijeenkomst is bij Boessenkool in Almelo. Voor een aantal leden een begrip in Twente (en in de wereld), terwijl een ander geen idee heeft wat zich achter de deuren van dit - op het eerste ogenblik - kleine fabriekspand afspeelt.

We worden ontvangen door Eelco Osse, de directeur van Boessenkool dat in 1902 is opgericht als garagebedrijf dat T-Ford automobielen verkocht. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een volwaardige toeleverancier van onderdelen en apparaten, tot aan complete machines en producten. Sinds   maakt Boessenkool onderdeel uit van de Osse Equipment Manufacturing Group (OEM-Group).

Tijdens de presentatie wordt al snel duidelijk welke innovatieve en technologische hoogstandjes hier in Almelo ontwikkeld worden. 

Een voorbeeld van zo een innovatief hoogstandje is de ‘Emergency drone’ waarbij gewonde soldaten uit een gevaarlijk gebied gehaald kunnen worden zonder dat andere levens direct in gevaar komen. De drone kan tot 500 kilo tillen. Of de ontwikkeling van een soort vliegwiel waarmee pieken en dalen uit het elektriciteitsnet gehaald kunnen worden. Ook heeft het bedrijf een recyclingmachine ontwikkeld waarmee spuitbussen (inclusief inhoud) op een milieuvriendelijke manier ontmanteld en volledig hergebruikt kunnen worden.

Eelco vertelt uitgebeid over al deze ontwikkelingen en waar hij tegen aan loopt. Zo mag de drone eigenlijk niet zonder piloot de lucht in en dat betekent dat de drone niet zomaar overal getest kan worden. Uiteraard heeft hij daarvoor een oplossing gevonden, maar de Europese wetgeving zal op een aantal punten moeten worden gewijzigd.

Tijdens de rondleiding blijkt al snel hoe groot Boessenkool is; in de loop der jaren zijn er een aantal hallen bijgebouwd en inmiddels heeft Boessenkool meer dan 50 werknemers in dienst!

Na dit zeer interessante bedrijfsbezoek, gaan we naar het Theaterhotel in Almelo voor een heerlijk driegangendiner.

Rob Beijen; dank voor het regelen van dit bedrijfsbezoek!
Klik hier om terug te gaan