Klik op de afbeeldingen
om ze te vergroten

Meerdaagse Reis naar Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina.

Geschreven door: Stefanie Groothuismink & Reinier Geerligs

Op vrijdagochtend om stipt vijf uur vertrekken we met de bus vanuit Hengelo naar Düsseldorf. Met een tussenstop in München, waar één van ons zijn koffer vergeet en daardoor bijna de aansluitende vlucht mist, komen we met zijn allen rond 12:30 uur aan in de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina: Sarajevo.

Op het vliegveld staat een bus klaar om ons allen naar Climarad te brengen, waar Maja ons een rondleiding geeft en trots vertelt over de productie. Climarad heeft een fabriek in Sarajevo waar onder meer een spuitgietmachine staat voor de kunststof onderdelen voor de diverse ventilatiesystemen van Climarad. We lunchen bij Climarad en worden daarna naar het hotel gebracht. Daar staat onze gids Gino al te wachten om ons rond te leiden door het centrum.

Een kerk, een synagoge en een moskee binnen een straal van 400 meter; in Sarajevo komen verschillende werelden bij elkaar. De culturele en religieuze invloeden zie je heel goed terug; op het ene moment lijkt het alsof je in Praag loopt en om de hoek waan je je in Istanboel! Heel bijzonder!

Uiteindelijk lopen we via de brug waar de moord op aartshertog Frans Ferdinand heeft plaatsgevonden (en waarna de Eerste Wereldoorlog begon) via het oude stadscentrum, de Baščaršija, naar de gondelbaan.

Boven in de heuvels bevinden zich de restanten van de bobsleebaan en schansen waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad en waar tijdens de Olympische Winterspelen in 1984 de hele wereld naar keek. Nog geen acht jaar later, werd de bobsleebaan gebruikt als artilleriepost en was Sarajevo belegerd door Bosnisch-Servische troepen. De belegering duurt uiteindelijk vier jaar en eist 12.000 burgerslachtoffers. De restanten van de oorlog zijn nog zichtbaar: overal zie je kogelgaten.

‘S avonds sluiten we deze indrukwekkende eerste dag af met een driegangendiner bij Park Princeva in de heuvels met een prachtig uitzicht over deze multiculturele stad!

ZATERDAG

[nog invoegen]

ZONDAG

Klokslag 08.00, de éen stapt net iets frisser uit bed dan de ander, na een avondje genieten van het bruisende uitgaansleven. Een keer wat anders dan Enschede en omstreken! De iPhones hebben in die nacht ook hun werk gedaan. Het resultaat: een bak filmpjes, foto’s en gifjes van deze mooie avond, altijd leuk voor in de Whatsapp groep.

Eenmaal ontbeten en opgefrist stappen wij in de bus voor de eerste trip van deze derde dag van onze meerdaagse reis. Eindbestemming: “Sarajevski ratni tunnel”. Vrij vertaald, de “Oorlogstunnel” wat ook de “Tunnel of Hope” wordt genoemd. Beide benamingen waren van toepassing. De tunnel – aangelegd door het Bosnische Leger in 1993 – bood zeker hoop voor de vluchtelingen om hen een veilige bestemming te bieden, hoewel daar soms ook voor betaald moest worden. Geld moet rollen, ook in oorlogstijd. Daarnaast werd deze tunnel ook gebruikt voor het vervoeren van voedsel en ach… de munitie kan er ook wel bij. Het is maar hoe je het bekijkt en hoe je het interpreteert, maar indrukwekkend was dit museum wel. Het gaf in ieder geval een kleine blik op die verwoestende burgeroorlog.

Na dit bezoek hervatten we de reis richting het Forellenrestaurant, waar het goed toeven is onder de stralende zon. Echter, de Vlucht OS758 van Sarajevo naar Wenen wacht niet op ons, waardoor het toetje in een rap tempo verorberd moet worden. In Wenen stappen we over richting het vliegveld van Düsseldorf. De aankomst daar valt ons rauw op het dak, gezien het barslechte weer na een zonovergoten weekendje Sarajevo.

De busreis richting Hengelo verlooptp voorspoedig waarbij natuurlijk de organisatoren van deze weekendtrip en in het bijzonder natuurlijk Rianne Schabos op een mooie manier worden toegesproken en bedankt. Een mooi slotstuk op een geweldig mooi weekend. Vooral veel gelachen en de rest is bijzaak. Volgend jaar weer!
Klik hier om terug te gaan